Tüzük

A - GENEL HÜKÜMLER

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ:

 

MADDE 1: DerneÄŸin adı “SÄ°NOP FOTOÄžRAF AMATÖRLERÄ° DERNEĞİ” dır. Kısa adı “SÄ°FAD” dır.

MADDE 2: DerneÄŸin merkezi SiNOP’tur..

MADDE 3: Dernek Kurucularının,

 

 

Adı Soyadı

MesleÄŸi

Tabiyeti

D.Tarihi

İkametgahı

1-

Fahri YENÄ°

Su Ür. Fak. Memur

T.C.

1961

Sakarya Cd.No:12/13 Sinop

2-

Raci ÜNAL

Avukat

T.C.

1957

Sinema Cd. No:34/3 Sinop

3-

Ä°smail TATLICAN

Müze Md. Memur

T.C.

1949

Kefevi Mah. Müze Loj. Sinop

4-

F. Emel AL

Kült. Md. Memur

T.C.

1970

K. Sami PaÅŸa Cd. 22/2 Sinop

5-

ZerefÅŸan TATLICAN

Kült. Md. Memur

T.C.

1956

Kefevi Mah. Müze Loj. Sinop

6-

Özkan AKAR

FotoÄŸrafçı

T.C.

1953

Sakarya Cd. No:14 Sinop

7-

Soner KARAGEYÄ°K

Kült Md. Memur

T.C.

1958

Ada Mah. Birlik Apt:12 Sinop

 

DERNEĞİN AMACI VE ÇALIÅžMALARI:

 

MADDE 4: DerneÄŸin amacı, “FotoÄŸraf sanatının öÄŸrenilmesini, yaygınlaÅŸmasını ve geliÅŸmesini saÄŸlamak,fotoÄŸraf çalışanları arasında yakınlaÅŸma ve dayanışma oluÅŸturmak, kiÅŸiliklerin ve becerilerin geliÅŸtirilebileceÄŸi Kültür ve Sanat ortamını hazırlamaktır”. Bu amacı gerçekleÅŸtirmek için ÅŸu çalışmalar yapılır,

A - ÖÄŸrenme, uygulama ve ürünleri deÄŸerlendirme için toplantı, konferans, seminer,kurs,gösteri,sergi yarışma ve gezi gibi çalışmalar hazırlamak,

B - Yurt içinden,dışından yayınlar saÄŸlayarak ve yayınlar hazırlayarak haber ve bilgi iletiÅŸimini oluÅŸturmak,

C - Türk kültür ve sanatını yurt dışında tanıtmaya çalışmak,

D - DiÄŸer ülkelerdeki kültür ve sanat çalışmalarının yurt içinde tanınmasını, izlenmesini saÄŸlamak,

E - Kültür ve sanat dallarında çalışan kiÅŸi ve kuruluÅŸları maddi ve manevi olarak desteklemek,

F  - KiÅŸiler,özel ve kamu kuruluÅŸları ile iliÅŸkiler kurarak kültür ve sanat çalışmalarına ilgilerini, desteklerini saÄŸlamak,

G - Kültür ve sanat dallarında çalışanlara her türlü araç, gereç bulmakta kolaylıklar saÄŸlamak,

H - Türkiye’de kamu kuruluÅŸlarının fotoÄŸraf sanatı alanında yapacağı düzenlemelere ve çalışmalara katkıda bulunur.

Ä°   - FotoÄŸraf alanında topladığı bilgileri deÄŸerlendirmeleri, yaptığı düzenlemelerden aldığı sonuçları bu alanda sorumluluk üstlenmiÅŸ kamu kuruluÅŸlarına iletir.

J  - Dernek üyelerinin biraraya gelip birlikte bulunmalarını kolaylaÅŸtırmak ve teÅŸvik etmek amacıyla lokal açılması, buranın yiyecek, alkollü ve alkolsüz içecekler verilmesi dahil olmak üzere iÅŸletilmesi veya iÅŸletmeye verilmesi. Bu konuda karar yetkisi Yönetim Kurulu’nundur.

K– Ulusal düzeyde Kurulacak olan fotoÄŸrafla ilgili Federasyon ve Konfederasyonlara kurucu olmak ve/veya katılmak, ayrılmak, böylece ülke çapında daha geniÅŸ organizasyonlar içerisinde yer alarak fotoÄŸraf sanatına katkıda bulunmak.

 

DERNEÄžE ÜYE OLMA VE ÇIKMA, ÇIKARILMA

 

MADDE 5: 18 Yaşını bitirmiÅŸ, medeni hakları kullanma ehliyetini haiz, ağır hapis cezasına ve taksirli suçlar hariç olmak üzere beÅŸ yıldan fazla hapis cezasına mahkum olmamış, yüz kızartıcı suçlardan birinden veya kurulması yasak dernekleri kurmak veya idare etmek suçlarından birinden kesin olarak hüküm giymemiÅŸ kiÅŸiler; Dernek amacına ilgi duyarak ve tüzüÄŸü kabul ederek iki üyenin tanıtması ile yazılı olarak haÅŸvurduklarında, Yönetim Kurulu’nun kararı ile üyeliÄŸe kabul edilebilirler. Üyelik baÅŸvurusu engeç otuz gün içinde sonuçlandırılır. Üyeler Dernek içinde ve çalışmalarda eÅŸit haklara sahiptirler.

MADDE 6: FotoÄŸraf sanatında saygınlığı, Dernek ile olumlu iliÅŸkileri olanlara, Yönetim Kurulu kararı ile “Fahri Üyelik’ verilebilir. Fahri Üyeler isterlerse aylık ödeme yaparlar ve Genel Kurula katılabilirler. Fakat oy hakları yoktur ve kurullara seçilemezler.

MADDE 7: Dernekten çıkmak isteyenler yazılı olarak Yönetim Kurulu’na baÅŸvururlar. Borçları varsa öderler. Böylece iliÅŸkileri kesilir.

MADDE 8: Aylık ödemesini altı ay vermemiÅŸ bir üye, bildirime gerek olmaksızın, Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.

MADDE 9: Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymayanlar, Dernek amaçlarının gerçekleÅŸtirilmesini ve çalışmaların yürütülmesini zorlaÅŸtıranlar, yetkisi olmaksızın DerneÄŸi sorumluluk altına sokanların durumu Yönetim Kurulu’nca incelenir. Bu üyelerin en geç 14 gün içinde savunmalarını vermeleri istenir. Varılacak sonuca göre, Yönetim Kurulu’nca üyelikten çıkarılabilirler.

MADDE 1O: Dernek’ten çıkanlar ve çıkartılanlar, Dernek çalışmaları ve malları üzerinde hak ileri süremezler.

 

B. DERNEĞİN ORGANLARI

 

GENEL KURUL:

 

MADDE 11:

A - Aylık ödeme borçu olmayan üyelerden ve fahri üyelerden oluÅŸan Dernek Genel Kurulu olaÄŸan olarak her iki yılda bir Åžubat ayında toplanır.

B - Yönetim ve Denetim Kurullarının gerekli gördüÄŸü durumlarda veya dernek üyelerinin beÅŸte birinin yazılı isteÄŸi üzerine olaÄŸanüstü olarak toplanır.

C - Genel Kurul’a katılacak üyeler en az onbeÅŸ gün önceden günü saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilerek toplantıya çaÄŸrılır. Bu çaÄŸrıda, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir.

D - Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile gündem, toplantı gününden en az onbeÅŸ gün önce mahallin en büyük mülki amirliÄŸine yazı ile bildirilir. Ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösterir liste de eklenir.

E - Toplantı baÅŸka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum, geri bırakma nedenleri de belirtilerek, ilanın yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek duyurulur.”c” ve “d” fıkraları yeniden uygulanır. Genel Kurul toplantısı geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılır ve bir defadan fazla geri bırakılamaz.

F  - Toplantı yeter sayısı, aylık ödeme borcu olmayan üyelerin yarısından bir fazlasıdır. ilk toplantıda yeter sayı saÄŸlanamazsa, ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak toplantıya katılan üye sayısı,Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

G - Genel Kurul’a katılacak üyeler, Yönetim Kurulu’nca düzenlenmiÅŸ listelerde adları karşısını imzalayarak toplantı yerine girerler. ÇoÄŸunluk saÄŸlanmışsa durum tutanakla saptanır. Toplantı, Yönetim Kurulu BaÅŸkanı veya görevlendi­receÄŸi Yönetim Kurulu üyesi tarafından açılır. Toplantıyı yönetecek bir baÅŸkan iki yazman seçilir. Toplantının yönetimi Genel Kurul BaÅŸkanı’nın görevidir. Yazmanlar toplantı tutanağını düzenler ve baÅŸkanla beraber imzalar. Tutanak ve belgeler Yönetim Kurulu’na verilir.

H - Genel Kurul’da yalnız gündemde yer alan konular görüÅŸülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüÅŸülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

MADDE 12: Dernek organlarının seçimi, tüzüÄŸün deÄŸiÅŸtirilmesi Yönetim ve Denetim kurulları raporlarının görüÅŸülmesi, Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin aynen veya deÄŸiÅŸtirilerek onayı, taşınmaz malların alınması, veya satılması konusunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi, derneÄŸin federasyona katılması veya ayrılması, derneÄŸin uluslararası çalışmalar yapması ve uluslararası kuruluÅŸlara üye olması veya ayrılması derneÄŸin feshi, tüzük ve yasalarda belirtilmiÅŸ diÄŸer görevle­rin yerine getirilmesi Genel Kurul’un görev ve yetkileridir.

MADDE 13: Genel Kurul’un kararları, en az katılanların yarıdan bir fazlası çoÄŸunlukla alınır. Ancak tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi federasyona katılma veya ayrılma, derneÄŸin feshi konularında katılanların üçte iki çoÄŸunluÄŸu aranır. Dernek yetkili kurullarının seçimi gizli oy, açık sayımla yapılır. Genel Kurul sonuçları bütün üyelere en geç bir ay içinde yazılı olarak bildirilir.

MADDE 14: Dernek yetkili kurullarına seçilmek için aday olanların Genel Kurul’da hazır bulunması ve en az altı aydır dernek üyesi bulunması gereklidir. Genel Kurul’da bulunmayan veya aday olmayan kiÅŸinin aldığı oy geçersizdir. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu için yapılan seçimlerde asıl ve yedek üyeliklere ayrı ayrı aday olunulur. Yedek üyeler arasında en fazla oyu alan birinci yedek sayılır. Her üye bir oy kullanabilir. EÅŸit oy alanlar arasında yeniden oylama yapılır. EÅŸitlik gene bozulmazsa kura çekilir.

 

 

YÖNETÄ°M KURULU:

 

MADDE 15: Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından, sonraki ilk Genel Kurul toplantısına kadar seçilen yedi asıl ve beÅŸ yedek üyeden oluÅŸur. Yönetim Kurulu kendi içinde bir BaÅŸkan, bir BaÅŸ­kan Yardımcısı, bir Sekreter ve bir Sayman seçerek görev bölü­mü yapar.

MADDE 16: Yönetim Kurulu en az dört üye ile baÅŸkan veya baÅŸkan yardımcısı hazır bulunarak toplanır. Kararlar oy çokluÄŸu ile alınır. EÅŸitlik halinde baÅŸkanın oyu iki oy sayılır. Ye­dek üyeler de toplantılara katılabilir, oy hakları yoktur. Ge­çerli özürü olmadan Yönetim Kurulu toplantılarına üst üste iki defa katılmayan Yönetim Kurulu üyesi istifa etmiÅŸ sayılır ve yerine ilk yedek Yönetim Kurulu üyesi alınır.

MADDE 17: DerneÄŸin temsili baÅŸkan veya Yönetim Kurulu’nun görevlendireceÄŸi üye veya üyeler tarafından yapılır.Yönetim Kurulu dernek amaçları yönünde kararlar alır ve yürütür. Genel

Kurul kararını uygular. Çalışma raporu ve bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunar.

 

DENETLEME KURULU:

 

MADDE 18: Denetleme Kurulu Genel Kurul tarafından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluÅŸur. Denetleme Kuru’lu derneÄŸin gelir ve giderlerini yılda en az iki kere ve gerekli gördüÄŸü durumlarda inceler. Vardığı sonuçları yazılı olarak Genel Kurul’a sunar.

 

iÇ DENETiM:

 

MADDE 19: DerneÄŸin iç denetimi, amaçların gerçekleÅŸtirilme­sine iliÅŸkin olarak belirlenmiÅŸ organların, yan kuruluÅŸların, görevlilerin görevlerinin, yetki ve sorumlulukların düzenlenmesi, eÅŸ yürütümün saÄŸlanması, üyeler arasında görüÅŸ birliÄŸinin sürdürülmesi ve dayanışmanın güçlendirilmesi, üye iliÅŸkileri­nin disipline edilmesi, çalışma programı ve bütçe ile uygula­maya konulan programın en iyi biçimde gerçekleÅŸmesi ve ayrıca dernek gelirlerinin toplanmasında ve giderlerin yapılmasında

 

uygulanacak biçim ve yolların kurallara baÄŸlanması, etkenlik özelliklerini, sosyal yardımlar ve benzerlerine iliÅŸkin konu­larda uzman elemanların raporlarına dayanarak objektif ölçü­ler ve deÄŸerler getirilmesi, bunların uygulanması ve gerekli görülen tüm konuların çözümü için Genel Kurul kararında geç­mek suretiyle yönetmelik ve yönergeler yayınlamak biçimi ile saÄŸlanır.

C. MALÄ° HÜKÜMLER DERNEĞİN GELiRLERi:

 

MADDE 20: Derneğin gelirleri şunlardır;

A - Dernek üyeliÄŸine kabul edileceklerden alınacak giriÅŸ öden­tisi, Yönetim Kurulunca belirlenir.

B - Üyelerin aylık ödemeleri yasal sınırlar içinde Genel Kurul’ca belirlenir.

C - Dernekçe yapılacak yayınlar, tertiplenen gezi ve eÄŸlenceler, gösteriler, konferanslar, seminerler ile lokal ve benzeri yer­lerin iÅŸletilmesinden elde edilecek gelirler.

D - Piyango gelirleri.

E - Bağış ve yardımlar. 

MADDE 21: Dernek gelirleri alındı belgesiyle toplanır. Bu belgelerin resmi olanı kullanılır. Resmi belge hemen saÄŸlanamıyorsa, en büyük mülki amire onaylatarak özel baskılı alındı belgesi kullanılabilir. Özel belgeler, resmi belgeler saÄŸlan­dığında deÄŸiÅŸtirilir. Alındı belgesinde bağışta bulunanın açık kimliÄŸi ve imzası bulunur. Bağış ve ödenti toplayacak kiÅŸileri Yönetim Kurulu bir kararla belirtir ve karar mülki amire tes­cil ettirilir.

DERNEĞİN GiDERLERi:

 

MADDE 22: Giderler dernek amacına uygun olmalıdır. Fatura, makbuz veya tutanak ile belgelenmelidir.

MADDE 23: 1.000 TL’na (Bin TL) kadar olan gi­derler için BaÅŸkan yetkilidir. Ancak bu giderlerin ilk toplan­tıda Yönetim Kurulu'nun bilgisine sunulması gereklidir. 1.000 TL (Bin TL) üzerindeki giderler, Yönetim Kurulu’nun kararı ile yapılır.

MADDE 24: 1.000 TL (Bin  TL) üzerindeki dernek parası ulusal bankalardan birine yatırılır. BaÅŸkan ve bir üye ayrı ayrı para çekmek üzere Yönetim Kurulunca yetkili kılınır.

 

D. ÇEÅžiTLi HÜKÜMLER:

 

TUTULACAK DEFTERLER:

 

MADDE 25: Yönetim Kurulu, noterden onaylanmış olarak ÅŸu def­terlerin tutulmasından sorumludur: Üye Kayıt Defteri, Karar Defteri, Gelen ve Giden Evrak Defteri, Gelir ve Gider Defteri, Bütçe - Kesin Hesap ve Bilanço Defteri, DemirbaÅŸ Defteri.

 

TÜZÜK DEĞİŞİKLiÄži:

 

MADDE 26: Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmak yetkisi Genel Kurul’un­dur. Genel Kurul tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸini gündemde yer almışsa veya hazır bulunanların en az onda birinin isteÄŸi ile gündeme alınmışsa görüÅŸebilir. Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinde karar yeter sayısı Genel Kurul’u oluÅŸturan üye sayısının üçte iki çoÄŸunluÄŸudur.

 

DERNEĞİN FESHi:

 

MADDE 27: DerneÄŸin feshi yetkisi Genel Kurul’undur. Fesih kararının verilebilmesi için Genel Kurul’a katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin hazır bulunmaları gereklidir. Bu yolla çoÄŸunluk saÄŸlanamazsa yeniden çaÄŸrı ile düzenlenen ikinci toplantıda üye sayısı gözetilmez. Fesih kararının verilebilmesi için hazır bulunan üyelerin üçte iki çoÄŸunluÄŸu aranır.

MADDE 28: Fesih veya infisah durumlarında dernek parası ve malları, dernek amacına uygun çalışma yapan ve Genel Kurul’ca belirlenecek bir derneÄŸe veya eÄŸitim kurumuna devredilir.

 

DERNEĞİN ŞUBELERi:

 

MADDE 29: DerneÄŸin ÅŸubeleri yoktur.

 

TÜZÜKTE BELÄ°RTÄ°LMEMÄ°Åž DURUMLAR:

 

MADDE 30: Bu tüzükte açık bulunmayan durumlarda, Dernekler yasası ile Türk Medeni Yasası birinci kitabı, ikinci faslı olan Cemiyetler kısmı hükümleri uygulanır.

 

DERNEÄžiN KURUCULARI:

 

MADDE 31: Kurucuların hepsi T.C vatandaşı olan; Özkan AKAR, Raci ÜNAL, Fahri YENÄ°, Emel AL, Ä°smail TATLICAN, ZerefÅŸan TATLICAN, Soner KARAGEYÄ°K’ dir.